En Yeniler
Yükleniyoor...

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nelerdir ?

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nelerdir ?

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nelerdir ?
Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nelerdir ?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin karşısına çıkan en büyük engellerden biride kısırlıkdır. Kısırlık nedeniyle evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15’i sorun yaşıyor. Erkekde kısırlığa yol açan çok sayıda sebep bulunur. Ne var ki, erkeklerin sadece çok az bir kısmı bu konuda bilinçlidir.





Evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15’i çocuk sahibi olmakta güçlük çekiyor. Bu çiftlerin yaklaşık yarısında bu güçlüğün ardında yatan sebebin erkek faktörü olduğunu söyleyen ART Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, erkek kısırlığının basit sperm hareketliliği problemi gibi çok hafif problemlerden, testiste sperm yapımının tamamen kaybı gibi çok ciddi problemlere kadar uzanan sebepleri olduğunu söyleyerek, erkekte kısırlık sorunu ile ilgili merak edilenleri şöyle anlatıyor.

Erkekte kısırlığın başlıca nedenleri


1. Spermin sayı ve kalitesini etkileyen üretim bozuklukları.

2. Yapısal bozukluklar (spermi dışarıya taşıyan kanallardaki tıkanıklıklar gibi)

Sperm üretim bozuklukları:

Erkek kısırlığı vakalarında spermin üretim ve olgunlaşma bozuklukları en sık rastlanılan durumdur. Üretim bozukluğu sperm sayısından kaynaklanabilir. Kadın yumurtasının döllenmesini engelleyen sorun, sperm hareketlerinin zayıflığı veya sperm şekillerinin (morfoloji) anormalliği ile de ilgili olabilir.

Erkeğin sperminin normal kabul edilebilmesi için sayısının en az 15 milyon/ml, hareketli sperm oranının yüzde 30 ve yapısal olarak normal sperm oranının yüzde 4’ün üzerinde olması gerekir. Sperm değerlerinin bu değerlerin altında olması halinde doğal yollardan gebelik elde edilmesinde belirgin zorluklar yaşanmaya başlanır.

Birçok faktör sperm hücrelerinin üretimi ve olgunlaşmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunlar aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir:

İltihabi hastalıklar: Bazı bakteri ve virüsler erkekte yumurtalık iltihabına sebep olur. Yumurtalıklarından iltihabi bir hastalık geçiren erkeklerin yaklaşık yüzde 25’inde kısırlık problemi oluşur.

Hormon bozuklukları: Sperm ve erkeklik hormonu olan testosteron hormonunun üretimi beyin sapından salgılanan iki hormon (FSH ve LH) tarafından kontrol edilir. Bu hormonların salınımına ait bozukluklar erkek kısırlığının yüzde 2 – 5’inden sorumludur.

Çevresel problemler: Kanser tedavisi için kullanılan ışın ve ilaçlar sperm üretimini bozabilir.

Erkek üreme organlarındaki yapısal bozukluklar

Spermin üretim yeri olan testislerden dışarı çıkmasını engelleyen tam veya kısmi tıkanıklıklar kısırlık nedeni olabilir. Bu tıkanıklıklar doğuştan olabileceği gibi sonradan bir enfeksiyona da bağlı olabilir. Testis bölgesinden geçirilmiş bir cerrahi müdahale de tıkanıklığa yol açabilir.

Erkekde kısırlığa yol açan çok sayıda sebep bulunur. Ne var ki, erkeklerin sadece çok az bir kısmında (%10-15) bir sebep tanımlanabilir. Çoğu erkekte sperm yapımının neden bozulduğunu açıklamak mümkün olmaz.

Bilebildiğimiz sebepler (varikosel, kabakulak vs.) ancak kısır erkek grubunun çok az bir kısmında problemi açıklamamızı sağlar. Özellikle sperm yapımının genetik kodlarla kontrol edildiğinin ve bazı genetik problemlerin sperm yapımını olumsuz yönde etkilediğinin belirlenmesi, erkek kısırlığının altında yatan sebeplerin anlaşılabilmesi açısından çok faydalıdır. olmuştur. Daha önce sebep bulamadığımız bazı problemlerde altta yatan sebebin genetik hatalar olduğunu ortaya koyabiliriz.


Benzer Aramalar: Erkekte kısırlık nedenleri , erkekte kısırlık nasıl olur , erkekte kısırlık tedavisi , kısırlık , 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.