En Yeniler
Yükleniyoor...

Margarinin İcadı Ve Üretim Şekli Nedir ?

Margarinin İcadı Ve Üretim Şekli Nedir ?19. yüzyılın ortalarında Fransa İmparatoru III. Napolyon hem pahalı hem de üretiminin az olması nedeniyle tereyağının yerine lezzetli başka bir ürün arayışı içindeydi. Bununla birlikte İmparator Prusya ile olan savaş öncesinde gemilerde depolamak için tereyağına ihtiyaç duymaktaydı. Bunun üzerine Fransa İmparatoru tereyağına alternatif en iyi ürünü bulana ödül verilmesini öngören bir yarışma düzenledi.

Fransız eczacı Mege Mouries’in ürettiği ürün İmparatorun bu sorununa çare olacak nitelikleri taşımaktaydı. Böylece ilk margarin ortaya çıkmış oldu. Patenti 1869 yılında alınan margarin İngiltere ve Hollanda’da da büyük ilgi gördü. 1929 yılına gelindiğinde de bu iki ülkedeki iki ayrı margarin üreticisi birleşerek dünya çapında ilk tarımsal gıda gurubu Unilever’i kurmuş oldular.

Margarinin İcadı Ve Üretim Şekli Nedir ?




Margarinin üretimi


Margarin üretimi, nebati yağların bir dizi kimyasal aşamadan geçirilmesi ilkesine dayanmaktadır. Bu kimyasal aşamaların sonucunda süt ya da su, lesitin, aromalar ve renklendiricileri barındıran yağ fazının emülasyonu ile ortaya çıkan bir maya elde edilmektedir. Doymamış yağ asitleri bakımından zengin kolza, soya ya da ayçiçeği gibi yağlar oda sıcaklığında akışkan durumda, doymuş yağ asitleri bakımından zengin kopra ve palmiye yağları ise katı durumdadır ve katı yağlar olarak adlandırılırlar.

Oda sıcaklığında sıvı/akışkan durumda olan bitkisel yağlardan katı bir mayaya geçilebilmesi için pek çok işlemin uygulanması gerekmektedir. Sabatier ve Senderens adlı Fransız kimyagerlerin bulduğu yöntem ile doymamış yağ asitlerinin iki bağlantısına hidrojenleme marifeti ile ya da esterin bir katalizörle birlikte ısıtılarak bir maddeden ötekine aktarılması yoluyla kimyasal bileşimi ve buna bağlı olarak da erime noktası değeri değiştirilebilmektedir. Bu işleme hidrojene nebati yağ adı verilmektedir.

Günümüzdeki margarin üretimi emülsiyonlaştırma, soğutma, yoğurup inceltme ve paketleme aşamalarından geçirilerek yapılmaktadır. Margarin üreticileri geniş bir teknik çeşitlilik sayesinde, uluslar arası piyasalarda daha çok bitkisel yağların baskın olduğu yağlı maddeleri çok daha ucuza temin edebilmekte ve bunları çeşitli margarinler şeklinde işlemektedirler. Koku ve renk gibi tüketiciyi kendine çeken özelliklerin sağlanmasında da üretim aşamasına dahil edilen katkı maddeleri oldukça önemli bir rol üstlenmektedirler. Margarinlere vitamin katkısı, yağlı madde oranlarının azaltılması ve doymamış yağ asitlerinin arttırılması gibi işlemler yapılarak besin değerlerinin de artması sağlanmaktadır.


Benzer Aramalar: margarin , margarin icadı , margarinin icadı , margarin nasıl bulunmuştur , margarin nasıl yapılır

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.