En Yeniler
Yükleniyoor...

Yemek Yedikten Sonra Uyku Gelmesinin Sebebi Nedir ?

Yemekten Sonra Halsizlik, Yorgunluk, Uyku Hali Neden Olur ?

Yiyecekler vücudumuzun enerji kaynağı olmasına rağmen, yemek yedikten sonra genellikle halsizlik veya yorgunluk gelir. Hatta uykumuz gelip, biraz uyumak bile isteriz. Araştırmalar bu durumda beynimizin rolü olduğunu gösteriyor. Beynimizin hipotalamus bölgesinde bulunan oreksin sinir hücreleri insanların uyanık kalmasını sağlayan bir protein üretir.

Yemek Yedikten Sonra Uyku Gelmesinin Sebebi Nedir ?

Bu hücreler geceleri daha az etkindir. Glikozun öreksin hücrelerinin etkinliğini engelleyici etkisi olduğu biliniyor. Araştırmalar kandaki glikoz seviyesindeki küçük değişimlerin de bu hücrelerin aktivitesini etkilediğini gösteriyor. Ayrıca birçok et türünde ve protein içerikli yiyeceklerde bulunan triptofan amino asidinin de yemek sonrası yorgunluğun sebepleri arasında olduğu düşünülüyor. Proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerden biri olan triptofan insan vücudunda üretilemediği için, vücudumuzdaki biyokimyasal süreçler için gerekli olan bu amino asit yiyeceklerden alınır.




Triptofan serotonin üretiminde kullanılan bir biyolojik moleküldür. Serotoninin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyici etkisi olduğu biliniyor. Serotonin aynı zamanda biyokimyasal süreçler sonucu uyku hormonu olarak bilinen melatonine dönüşür. Yemek sonrası kanda yükselen glikoz seviyesini düzenlemek için salgılanan insülin hormonunun serotonin ve melatonin hormonlarının üretimini artırmasının da yemek sonrasındaki yorgunluk hissi ile ilişkili olduğu düşünülüyor.


Benzer Aramalar: yemek , yemek ve uyku , uyku neden gelir , yemekten sonra neden uyku gelir , yemek ve uyku ilişkisi , yemekten sonra halsizlik ve çarpıntı , yemekten sonra uyumak neyin belirtisi , yemekten sonra uyku hali ve baş ağrısı , yemekten sonra uyumanın zararları , 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.