En Yeniler
Yükleniyoor...

2. Dünya Savaşının Nedenleri(Bölüm 1)


2. Dünya Savaşının Nedenleri(Bölüm 1)


    Aslında önce kendimize sormamız gereken soru "Savaşlar Neden Çıkar?" bunca insanın ne alıp veremediği vardı diye sorular aklımıza her zaman gelmektedir.Herkes kendi toprak parçasında birbirine yardımcı olarak uzun yıllar dostça yaşayabilirdi.Ama gelin görün ki her yerde her zaman karşılaştığımız bir sorun var ve her şey bundan dolayı patlak veriyor.Bu sorun da tabi ki her zaman en güçlü olmak,her şeye hakimiyet sağlamak ve Dünya da en büyük olmaktı.



    1. Dünya Savaşından ağır kayıplar uğrayarak çıkan Almanya ağır antlaşmalarla bölünmek istemişti.Bu ağır yük altında dayanamayan Almanya 1933 yılında seçimle başa gelen Nazilerin Öncüsü Adolf Hitler ile birlikte bu yükten kurtulmak istiyordu.1. Dünya Savaşı sonrasında bir yandan ekonomik bunalımla uğraşan Almanya bir yandan da 1. Dünya Savaşında imzalanan Versay Antlaşmasının geçersiz sayılması için ellerinden geleni yapıyordu.




2. Dünya Savaşında ki taraflar şu şekildeydi.ALMANYA,İTALYA ve JAPONYA' nın oluşturduğu Mihver Devletleri ve FRANSA,İNGİLTERE,ABD,SSCB ve ÇİN'in oluşturduğu Müttefik Devletler olarak saf tutmuşlardı.


    Aslında savaş 1939 yılında başlamış gibi görünse de bu tarafların oluşmasında büyük hadiselerin sonuçları etkili olmuştur.Mussolini önderliğinde İtalyanlar Etiyopya'yı işgal etmeiştir.Daha öncesinde ise Japonlar Çin'in Mançurya Bölgesini işgal etmesi savaşın ateşlenmesinde etkili olmuştur.



    Bu olaylar cereyan ettiği sırada dünyada ki barışı sağlamak için kurulmuş Milletler Cemiyeti bu saldırıları ve işgalleri sadece protesto etmekle sınırlı kalmıştı.Milletler Cemiyeti'nin pasif kaldığını gören Almanya Nazisi 1936'da Ren Irmağının batısını işgal etmek amacıyla askeri birliklerini göndermiştir.Normalde bu bölge de Milletler Cemiyeti'nin aldığı kararlar neticesinde asker bulundurulması yasaktı yani tarafsız bölge olarak kalması gerekmekteydi.Ancak Milletler Cemiyeti Almanya'nın bu tutumu karşısında yine protesto etmenin ötesine geçememişti.



    Almanya ve İtalya Dünyada ki dengeleri nasıl düzenlemesi gerektiğini ve kendi saflarına asker çekmek amacıyla fırsat yakalamaya çalışıyordu.İspanyada ki iç karışıklıkları fırsat bilen Almanya İspanyada ki yönetim karşıtı olan General Francisco Franco'ya askeri yardım göndermiş ve yönetime karşı yapılan ayaklanmayı desteklemiştir.

GENERAL FRANCİSCO FRANCO

    Sonrasında 1937 yılında Japonya Çin'e resmen savaş başlatmıştır.Almanya ise 1938 yılında Avusturya'yı işgal etmiş ve belirli bir zaman sonrasında imzalanan Mühih Antlaşmasıyla Çekoslavakya'nın topraklarını ele geçirmiştir.


  
  Bu gelişmeleri sabırla takip eden İngiltere ve Fransa ise Almanya'nın Polonya'ya saldırmasından sonra 3 Eylül 1939 yılında Almanya'ya resmen savaş başlatmıştır.



Her ne olursa olsun savaş çok kötü birşeydir.İnsanlar,kundakta ki bebekler,sırf ten rengi siyah diye ölenler,farklı milletlerden oldukları için ölenler daha nicesi.Belki Almanya yaptıkları konusunda haklı gibi görünebilir ama şunu unutmayın eğer Almanya sadece eski sınırlarına ulaştığında durmuş olsaydı bu savaş olmayacaktı belki.Yazımın en başında da dedim ya size her zaman için en birinci olmak,en büyük olmak fikri Adolf Hitler'in gözlerini kör etmişti.


Bizi Facebookdan takip etmek için www.facebook.com/bilgikumbarasiblog adresine girebilirsiniz

Benzer Aramalar:2. dünya savaşı,2. dünya savaşı nedenleri,mussolini,adolf hitler,fransa,almanya,ingiltere,müttefik devletler,mihver devletler,2. dünya savaşının nedenleri,naziler,versay antlaşması,etiyopya işgali,mançurya işgali,milletler cemiyeti,ren ırmağı,General francisco franco,japonya-çin savaşları,münih antlaşması,almanyanın avusturya yı işgali,almanyanın çekoslavakya yı işgali,almanya'nın polonyayı işgali,2. dünya savaşı ingiltere ve fransanın almanyaya savaş açma nedeni

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.