En Yeniler
Yükleniyoor...

Çocuklu Evde Evcil Hayvan Beslemek Doğrumudur ?

Merhaba! Ailelerin genellikle aklına takılan bir konu olan aynı evde hem bebek hem de evcil hayvan olur mu konusuna değinmek istedim bugün. Bazı anne- baba, çocuklar için bunun kesinlikle sağlıksız olduğunu düşünürken,  diğer taraftan da içinde hayvan olmayan evin, çocuğun fiziksel gelişiminin yanında duygusal ve sosyal yönden de eksik olabileceğini düşünen aileler var.

Çocuklu Evde Evcil Hayvan Beslemek Doğrumudur ?

Peki her hayvanın tüyü, yediği mamalar, salyası gibi faktörler gerçekten hastalıklara sebep olur mu?


Doktorlar hayvanların veterinerler tarafından gerekli sağlık taramalarından geçirilip aşılarının yapıldıktan sonra çocuklar için bir risk faktörü oluşturmadığı görüşündeler.





Kimi aile kist oluşumundan, kimi aile tüylerden kimi de hayvanın çocuklara zarar vereceğinden dolayı evde hayvan beslemekten çekiniyor. 


Çocuklu Evde Evcil Hayvan Beslemek Doğrumudur ?Aşısı yapılan kedi köpeğin de tabi ki tüy dökme dönemleri olabilir. Göz önünde bulundurulması gereken şey, çocuğun hayvanın tüyleriyle temas halinde olmasının ya da bunları bilmeden yutmasının eğer hayvanlar düzenli olarak veteriner kontrolünden geçiyorsa ve aşıları tamsa çocuk için bir sağlık sorunu teşkil etmeyeceğidir.
Bazı yetişkinlerde de olabildiği gibi çocukların da elbette belirli uyarıcılara alerji gösterdiği olabiliyor. Bu ya tozlu bir mekan, ya parfüm vb. şeylerin kokusu, ya da polenler, çimler gibi doğal etkenlere bağlı oluyor. Anne- babalar çocuklarında meydana gelen sık öksürük, nefes darlığı, ciğerden gelen ötme sesi, sık hapşırma ve boğaz kaşıma gibi durumlarda bilinçli olmalı ve çocuklarını her ihtimale karşı uzman bir doktora göstermelidirler. Bu gibi durumlarda en başta evinizde veya mevsimlerde son zamanlarda oluşan değişimleri göz önünde bulundurmalısınız. Aynı zamanda çocuğunuzun hayatında meydana gelen yiyecek, mekan, sosyal aktivite gibi değişiklikler de çok önemlidir. Eğer çocuğunuzun toz, polen vb. uyarıcılara alerjisi yoksa ve bu rahatsızlıkları devam ediyorsa bu durum çocuğunuzun hayvanların tüylerine olan alerjisini gösterebilir. Bunun için de hem veterinerinize hem de tabi ki uzman bir çocuk doktoruna danışmalısınız.


Çocuğumun herhangi bir alerjisinin olmadığını biliyorum ama yine de evcil hayvanımın çocuğuma zarar vermesinden korkuyorum diyorsanız,


yapabileceğiniz şeyler arasında öncelikle bebeğiniz daha karnınızdayken kedi veya köpeğinize karnınızı göstermek olabilir. Hayvanların içgüdüleri sayesinde sizin gebe olduğunuzu, bir yavrunuz olacağını anladıklarını düşünüyorum. Kedi- köpeğinizin patisini karnınıza koyup evcil hayvanınızın da başını okşayıp onunla konuşabilirsiniz. Sizden alacağı şefkatin onu etkileyeceğine eminim.

Bebeğiniz gelmeden önce onun için yaptığınız hazırlıklar bitmek bilmeden devam edecektir. Bu dönemde aldığınız kıyafet, battaniye, eldiven, patik gibi eşyaları bebeğiniz kullandıktan sonra kullanacağınız deterjanla yıkadıktan sonra evcil hayvanınıza koklatabilirsiniz. Bu, hayvanın bebeğe ve onun özerk eşyalarına alışmasını, bebek geldikten sonra ona saygı duymasını kolaylaştıracaktır. Hayvanlar için kokuya aşina olmak her zaman önemlidir.

Bebeğiniz özellikle yeni doğan dönemindeyken 

onu evcil hayvanınızın yalamasından, biberonları yanlışlıkla paylaşmasından korumalısınız. Biberonun paylaşılması dışında, henüz bebeğin ağzı sütlüyken sütün tadına bakmak isteyen veya çocuğu sevme içgüdüsüyle ona fazla yaklaşan hayvanlar dişleriyle bebeğinize istemeden zarar verebilir. Daha büyük, oyun çağındaki çocuklar için çok büyük problem olmayan hayvanınızın çocuğunuzun yüzünü yalaması gibi durumlar, yeni doğan ve 1-2 yaş döneminde mikrop kapma açısından problem oluşturabilir.

Bunların dışında fiziksel zarardan korkuyorsanız eğer, (korkmasanız bile)

çocuğunuzu evcil hayvanınızla uzun süre yalnız bırakmamaya çalışın. Hayvanlar ve çocuklar genellikle en iyi arkadaşlardır ama yine de bazı hayvanlarda sahibinin sevgisini paylaşamaması sonucu istemeden bebeğe zarar verme durumları oluşabilir. Aynı şekilde sizin hayvanınızı okşamanızdan, onu taramanızdan hoşlanmayan çocuğunuz kedi- köpeğinizi cimcikleyebilir onu ısırmaya çalışabilir vb... Çoğu hayvan çocuklara karşı çok sevecen ve olabildiğince sabırlıdır ama ne olur ne olmaz tabii. J
Çocuklu Evde Evcil Hayvan Beslemek Doğrumudur ?

Aklınıza takıldığı için öncelikle almanız gereken birkaç önlemden ve dezavantajdan bahsettim ama evcil hayvanın çocuklara sağladığı yararlara da gelin bir göz gezdirelim:

  • ·         Öncelikle aynı evde, aynı bahçede koşup oynayan, bazı oyuncakları evcil hayvanıyla birlikte oynayan çocukların bağışıklık sistemi küçük yaştan itibaren güçlenmeye başlar, hastalıklara karşı daha dirençli olurlar.
  • ·         Kardeşi olmayan çocuklar bazı oyuncaklarını, zamanını, aynı koltuğu ve özellikle aile şefkatini paylaşma olgusunu öğrenir.
  • ·         Çocuk büyürken köpeğin mamasının verilmesi, kedinin taranması gibi çocuğa verilebilecek bazı küçük sorumluluklar sayesinde çocuk sorumluluk almayı ve yaptığı işi sonlandırabilmeyi öğrenir. Ayrıca aile içerisinde kendine olan güveni ve saygısı artar.
  • ·         Oyun çağındaki çocuğun kendi oyuncaklarıyla oynarken yaptığı monologlara şahit olmuşsunuzdur. Farklı bebekleri, hayvanları kendi kendine seslendirebilir. Aynı davranışı kedi köpekle oynarken de yapabilen çocuğun sosyalleşmesi ve dil gelişiminin hızlanması daha da kolaylaşır.
  • ·         Çekingen çocukların evcil hayvanlarla oyun oynayıp konuşması onları rahatlatacak ve çocukları toplumda daha rahat hale getirecektir.
  • ·         Aynı zamanda çocuğunuz dışarıda evcil hayvanınızı gezdirirken veya onunla oynarken arkadaş edinme ve sosyalleşme becerileri hayvana gösterilen ilgi sayesinde artacaktır.



Hayvanlar ve çocuklar hakkında şimdilik bende bu kadar. Umarım aklınıza takılan sorular hakkında faydam olmuştur. Farklı yazılarda görüşmek üzere! 

Misafir Yazarımız Hakkında


 Tülin Merhaba! :)Ben uluslararası finans bölümünden mezun, aynı zamanda çocuk gelişimcisi, evli bir blogcuyum. Anne çocuk sağlığı ile ilgili bilgi sahibi olduğum konulardan başkaları da neden yararlanmasın diye düşündüm ve blog yazmaya karar verdim. Sitemde annelik, bebekler ve sağlıkla ilgili, hatta kadınlarla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz içerikler oluşturmaya çalışıyorum. Ayrıca sitemde biz bayanların günlük yaşamıyla alakalı her şeyi yazıyorum. Anne sağlığı, gebelik dönemleri, bebek gelişimi ve sağlığı, çocuklarda gebelikten ergenliğe gelişim dönemleri ve problemleri, anne ve çocuklar için sağlıklı beslenme vb. ile ilgi birçok yazıyı burada bulabilirsiniz. Herhangi bir konuda merak ettiğiniz bir şey olursa bana e-posta göndermekten çekinmeyin! Hoşça ve sağlıkla kalın! 
Blogumu Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tık                                                                                                      Tülin




Benzer Aramalar: evcih hayvan , çocuklu evde evcil hayvan , evcil hayvan beslemek doğrumudur , çocuklu evde evcil hayvan beslemek doğrumudur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.