En Yeniler
Yükleniyoor...

Gebelik Testi Nedir Nasıl Yapılır ?

Merhaba anneler ve anne adayları! :)

Gebelik Testi Nedir Nasıl Yapılır ?

 Gebe kaldığınızı düşünüyorsunuz ama emin olamıyor musunuz? Elinizde gebelik testiyle bu nasıl yapılıyor, ne zaman yapsam diye mi düşünüyorsunuz? 


Eğer hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken adet kanamanızın kaç gün geciktiğini hesaplamanızdır. Kadın doğum uzmanları adet gecikmesinin 7 güne kadar  normal olduğunu, mevsim değişimlerinin, stres faktörlerinin, yaşam şartlarınızın değişmesinin, aldığınız farklı ilaçların yan etkilerinin adet gecikmesine neden olabileceğini söylüyorlar.
Hatta gebeliği uzun süreden beri çok arzulayan, hayatını hamileliğe göre planlayan ve korunmayı bırakmış anne adaylarının vücutlarının dokuz ay boyunca gebe kalmışçasına tepkiler verebileceğini bile dile getiriyorlar. Bunların başında regl döneminizdeki gibi göğüs hassasiyeti, rahim duvarının kalınlaşması, aş erme, regl gecikmesi ayrıca göbeğinizin şişmesi gibi belirtiler bile var.






 Gelelim gebelik testlerine... 


Gebelik, kanda ve idrarda gebelik sonucunda meydana gelen bir hormonun açığa çıkması ile anlaşılabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde önce kanda, sonra idrarda belirgin hale gelen bu hormonun ismi HCG'dir. Açılımı ise Human Chorionic Hormon yani insan plasentasındaki koryonik hücrelerden sentezlenen ve gebeliğin devamı için elzem olan protein yapılı bir hormondur.

Gebelik için üretilen idrar testlerinde bu hormon çok çabuk açığa çıkmadığı için adet kanamanızın en az 10 - 15 gün gecikmesini beklemeniz ve testi sabah ilk idrarınızla yapmanız daha doğru sonuç almanız açısından iyi olacaktır.
Kan testlerinde ise HCG hormonu daha erken ortaya çıkmakta ve en doğru sonucu vermektedir. Eğer gebelik şüpheniz varsa evde yaptığınız idrar testi negatif çıksa bile eğer adet kanamanız gelmemeye devam ediyorsa kesin sonucu görmek adına kan tahlili yaptırmanızı ve ultrasondan baktırmanızı öneririm. Hamilelik için kan tahlilini sağlık ocaklarında ücretsiz yapıyorlar, ayrıca hastaneler de bu testi tabi ki yapıyor.  Bunun dışında regl kanamanızın gelmemesinin tek sebebi gebelik olmayabilir. Bazı kadın hastalıkları da kanamanızın gelmesini engelleyebilir. Bunun için doktorunuza 5-6 ay aralıklarla düzenli kontrollere gitmeniz erken teşhis ve tedavi açısından çok önemli olacaktır.
Gebelik Testi Nedir Nasıl Yapılır ?


Gebeliğinizin oluşması ile birlikte HCG hormonu 8. veya 9. günden sonra salgılanmaya başlıyor. Kan tahlilini yaptırmanız için adet kanamanızın en az 7 - 8 gün gecikmesini beklemeniz yararınızadır. Anne olmak için sabırsızlanan anne adayları gebe olsa bile bu testlerin çok erken yapılması nedeniyle belki de testler doğru sonucu vermeyecek ve hayal kırıklığına uğrayacaklar. En iyisi heyecanınızı biraz bastırın ve testi yaptırmak için sabırlı olun.

'Peki, iyi güzel de idrar testlerini nasıl temin edebilirim? Daha önce hiç görmedim ki nasıl yapacağım, onu bir anlat!'
 dediğinizi duyar gibiyim. :)

İdrar testlerini eczanelerde ve anne - bebek ve gebelikle alakalı satış yapan internet sitelerinde bulabilirsiniz. İnternet üzerinden testi satın alabileceğiniz birkaç güvenli site linkini aşağıda paylaşacağım.  Fiyatları oldukça ucuz (10 - 15 TL kadar) ve çok çeşitli  testler mevcut, eczacıya en iyisini,en doğru sonucu vereni almak istiyorum demenizde de bir zarar görmüyorum. 
İdrar testinin uygulanışı ise aldığınız testlerin içinde resimli ve/veya ayrıntılı bir şekilde açıklanıyor.
Uygulanışını kısaca şu şekilde özetleyebilirim. Lavaboya gidiyorsunuz, elinize bir plastik bardak alıp bir miktar (mesela yarısına kadar) idrarınızı yapıyorsunuz. Test kutusunun içerisinden şırınga vari bir plastik çıkıyor. O plastik yardımıyla idrarınızdan 3- 5 damla kadar alıp idrar testinde damlatmanız gereken yere damlatıyorsunuz. (Resimdeki yuvarlak  kısıma.) Ardından 5 dakika kadar beklemeniz gerekiyor. Eğer bekleme sonucunda testte tek çizgi varsa hamile değilsiniz. Çift çizgi varsa tebrikler, anne olacaksınız. :) 

Ilk çizginin net, koyu ikinci çizginin silik olduğu durumlarda ise gebe olabilirsiniz ancak idrar testinin ardından kan testi yaptırmanızı öneriyorum. Test, yanlış sonuç vermiş - geçersiz olabilir veya HCG hormonu idrarda bulunmaktadır ancak henüz yeterli düzeye ulaşmamış olabilir.

Benim gebelik testleriyle alakalı yazacaklarım şimdilik bu kadar. Artık kuzusunu kucağına almak isteyen siz anne adaylarına umarım yardımcı olabilmişimdir. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere. Kendinize çok iyi bakın. :)

Testleri Alabileceğiniz Birkaç Güvenli İnternet Sitesi Linki:

Gittigidiyor.com :     Tıklayınız.

Hepsiburada.com :   Tıklayınız.

n11.com :                  Tıklayınız


HCG Hormonunun Kandaki Değer Değişimlerini Haftalara Göre Buradan Görebilirsiniz



Kan testinizdeki HCG hormonu değerleriniz aşağıdaki değerlerden daha küçükse gebe olmadığınız anlamına gelir.

Son Adet Tarihi
HCG (mIU/ml)

  • 3 hafta  10 - 50
  • 4 hafta  3 - 426
  • 5 hafta  19 - 7,340
  • 6 hafta  1,080 - 56,500
  • 7 - 12  hafta  7,650 - 288,000
  • 13 - 16  hafta  13,300 - 254,000
  • 17 - 24 hafta  4,060 - 165,400
  • 25 - 40 hafta  3,640 - 117,000


Misafir Yazarımız Hakkında


 Tülin Merhaba! :)Ben uluslararası finans bölümünden mezun, aynı zamanda çocuk gelişimcisi, evli bir blogcuyum. Anne çocuk sağlığı ile ilgili bilgi sahibi olduğum konulardan başkaları da neden yararlanmasın diye düşündüm ve blog yazmaya karar verdim. Sitemde annelik, bebekler ve sağlıkla ilgili, hatta kadınlarla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz içerikler oluşturmaya çalışıyorum. Ayrıca sitemde biz bayanların günlük yaşamıyla alakalı her şeyi yazıyorum. Anne sağlığı, gebelik dönemleri, bebek gelişimi ve sağlığı, çocuklarda gebelikten ergenliğe gelişim dönemleri ve problemleri, anne ve çocuklar için sağlıklı beslenme vb. ile ilgi birçok yazıyı burada bulabilirsiniz. Herhangi bir konuda merak ettiğiniz bir şey olursa bana e-posta göndermekten çekinmeyin! Hoşça ve sağlıkla kalın! 
Blogumu Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tık                                                                                                      Tülin




Benzer Aramalar: gebelik , gebelik testleri , gebelik testi nasıl yapılır

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.