En Yeniler
Yükleniyoor...

2. Dünya Savaşı Kuzey Afrika Etkileri(Bölüm 3)


2. Dünya Savaşı Kuzey Afrika Etkileri(Bölüm 3)


    2. Dünya Savaşı sadece Avrupa da ki savaşlarla sınırlı kalmamıştı.İtalyanlar Kuzey Afrika konusunda birçok savaştan geçmişlerdi.Bu topraklar da ne vardı ve İtalyanlar neden Kuzey Afrika da karşımıza çıkıyordu.Aslında bu sorunun cevabı çok basit.Nil Nehrinin cazibeli su kaynağı olması ve Orta Doğu'ya hakimiyet kurmak için Kuzey Afrika fevkalade bir üs olabilirdi.Ayrıca Akdeniz e hükmetmek için deniz ticareti yapabilmek için İtalyanların Kuzey Afrika hayranlığı hiçbir zaman bitmemişti.


    10 Haziran 1940 yılında İtalya Almanların yanında yer aldığını ilan etti.Kuzey Afrika topraklarında bulunan Libya ve Berka İtalyanların elindeydi ve İngiliz sömürgesinde bulunan Somaliyi ele geçirmişlerdi.Adolf Hitler savaşın sonunda Kuzey Afrikayı İtalyanlara vaat etmiş olacak ki Kuzey Afrika konusunda neredeyse tüm güçlerini kullanan bir İtalya görmekteyiz.İngilizler ise yerel birliklerin desteğini alarak Etiyopyayı işgal etti ve İtalyanları saf dışı bıraktı.



    Asıl savaş birçok köklü devlete ev sahipliği yapmış olan Nil Nehri ve çevresinde yaşanmıştır.İtalyanlar öncelikle Mısır'ı işgal etti.Ancak İngiliz komutan Wavell'in emrindeki İngiliz birlikleri İtalyanları püskürtmeyi başarmış ve İtalyanlar Bin Gazi ye kadar çekilmek zorunda kalmışlardır.Burada yapılan savaşlardan sonra gözler Irak-İran-Suriye tarafına çevrildi.Fransa,İngiltere,Almanya,İtalya daha birçok ülke buradaki petrol kaynaklarından yararlanmak istiyorlardı.Ve kolay kolay başkasına bırakmamak için mücadele ettiler.Çünkü buraya hakim olan devlet dünyaya hakim olabilirdi.Ayrıca ekonomik açıdan kendini düzeltebilecek kaynağa sahipti.

BERNARD MONTGOMERY,ARCHİBALD WAVELL,CLAUDE AUCHİNLEK


Mihver Devletleri General Erwin Rommel komutasındaki Alman birlikleriyle Trablusgarp a çıkarma yapmıştı.İtalyanların Mısırdaki hücumuna destek sağlamak amaçlanmıştı.(Ağlayan İtalyanların imdadına Babası rolündeki Almanlar yetişmişlerdi.)Bu hamle sonucunda Mısır Almanların eline geçmiş ve Hindistan yolu Almanlara kadar açılmıştı.Ancak İngiliz General Bernard Montgomery 8. Ordu ile birlikte Alman ve İtalyan birliklerini yenilgiye uğratmışlardı.Almanlar ve İtalyanlar birlikler geri çekilmek zorunda kalmış ve 1943 yılında Tunus İngilizler tarafından işgal edilmişti.

  Kuzey Afrika da umduğunu bulamayan Mihver Devletleri acaba diğer bölgelerde neler yapacaktı.


ERWİN ROMMEL



Bizi Facebookdan takip etmek için www.facebook.com/bilgikumbarasiblog adresine girebilirsiniz




Benzer Aramalar:2. dünya savaşı,kuzey afrika 2. dünya savaşı,trablusgarp 2. dünya savaşı,2. dünya savaşı libya,berka,somali,ingiliz sömürgeleri,2 dünya savaşı ingiltere,İtalyanlar ve kuzey afrika,İngiliz komutan wavell,General erwin rommel,Bernard Montgomery,2. dünya savaşı 8. ordu,Adolf hitler,2. dünya savaşı etiyopya,2. dünya savaşı nil nehri,Petrol zengini ırak-iran-suriye 2. dünya savaşı,

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.