En Yeniler
Yükleniyoor...

B Vitaminin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

B Vitaminin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

B Vitaminin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
B Vitaminin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
b vitamini nedir ?
b vitamini nedir ?
B vitamini B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerinin tümüne verilen isimdir. Suda eriyen vitamin oldukları için fazlası idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu vitaminler sindirim ve sinir sistemi için hayati öneme sahiptirler. Vücutta depo edilmezler, bu nedenle düzenli olarak besinlerden alınması gerekir. Yaklaşık 40 çeşit B vitamini türü olduğu söylenmektedir. B vitaminleri birbirlerinin tamamlayıcısıdırlar. Besin takviyelerinde genellikle bir arada bulunurlar.






B1 Vitamini

En çok sığır etinde, tahıllarda ve bitki tohumlarında B1 vitamini bulunmaktadır. İştahsızlık ve sinirsel ağrıların görüldüğü durumlarda B1 vitamini eksikliği olabilir. Hamilelerde B1 vitamini ihtiyacı artmaktadır. Soya fasulyesi, ekmek, ceviz, fındık, kuru bezelye gibi besinlerde de B1 vitamini bulunmaktadır.

B2 Vitamini

B2 vitaminin eksikliğinde bazı göz sorunları meydana gelmektedir. Karanlıkta görme zorluğuna yol açabilir.

B2 vitamini en çok süt, peynir, badem, kuru bezelye, kuru fasulye, böbrek, karaciğer, mantar ve soya fasulyesinde bulunur.

B6 Vitamini

Hamilelerin mide bulantısı ve kusma durumlarında, ayrıca kansızlık tedavisinde kullanılır. Birçok sebzede, buğday, bira mayası ve karaciğerde bulunmaktadır.


B12 Vitamini

Belirli yaşın üzerindeki kişilerde B12 vitaminin emilimi azalmaktadır. Eksikliğinde iştahsızlık, yorgunluk, kabızlık, kilo kaybı ve anemi görülebilir. Yüksek derecede B12 eksikliğinde hafıza kaybı, bunama, dil ağrıları ve bazı sinirsel rahatsızlıklar meydana gelmektedir.

B12 vitamini en çok deniz ürünleri, et, yumurta, peynir, süt, yoğurt, tavuk gibi besinlerde bulunmaktadır.

B vitamini ' nin yan etkileri nelerdir ?
B vitamini ' nin yan etkileri nelerdir ?




B Vitamininin Yan Etkileri Nelerdir?

B vitaminleri suda çözünebilen ve vücuttan kolaylıkla uzaklaştırılabilen vitaminler oldukları için B vitamini fazlalığı çok sık görülmez. Ancak yine de aşırı dozda B vitamini kullanımı mide bulantısı, hissizlik, ışık hassasiyeti gibi yan etkiler gösterebilir.











Benzer Aramalar: Vitaminler b vitamininin yan etkileri, b1 vitaminin faydaları, b12 vitamin eksikliğinde neler görülür, b2 vitamini hangi besinlerde bulunur, b6 vitaminin yararları

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.