C Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
|
C Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur? |
C Vitamini Nedir?
|
c vitamini nedir |
C vitamini suda eriyebilen bir vitamin türüdür. Aynı zamanda askorbit asit de denilir. Birçok bitki ve hayvan kendi vücutlarında C vitamini üretebilmektedir. Ancak insanlar C vitaminin üretemezler ve bu nedenle dışarıdan almak zorundadırlar.
C Vitamininin Eksikliğinde Neler Görülebilir?
- Kemik ağrıları
- Kas ağrıları
- Genel halsizlik ve isteksizlik durumu
- Diş eti kanaması
- Diş eti şişmesi veya diğer diş eti sorunları
- Dilde yara oluşumu
- Eklem ağrıları
- Geç iyileşen yaralar
C Vitamininin Faydaları Nelerdir?
C vitamini bilindiği gibi soğuk algınlığına iyi gelen bir vitamindir.
Bunun dışında diğer faydaları;
|
c vitaminin faydaları nelerdir ? |
- Birçok kanser türünü engellemeye yardımcı olur.
- Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Damardaki kanın pıhtılaşmasını engelleye yardımcı olur.
- Kanayan diş etlerine ve yanıkların iyileşmesini sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakteriyel enfeksiyonları önler.
- Vücutta demir emilimini arttırır.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?
Günlük C vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir.
- 0-12 ay arası: 30 mg
- 1-3 yaş arası: 35 mg
- 4-6 yaş arası: 50 mg
- 7-9 yaş arası: 60 mg
- 10-12 yaş arası: 75 mg
Bayanlarda;
- 13-20 yaş arası: 80 mg
- 21 yaş ve sonrası: 70 mg
- Hamilelerde: 100 mg
- Laktasyon Döneminde: 150 mg
Erkeklerde;
- 13-15 yaş arası: 90mg
- 16-20 yaş arası: 100 mg
- 21 yaş ve üstü: 75 mg
C Vitamini Yan Etkileri Nelerdir?
C vitaminin hiçbir yan etkisi yoktur. Suda eriyebilen bir vitamin olduğu için fazlası direkt vücuttan atılır. Yalnızca demir emiliminde artış sağladığı için kandaki demir miktarının artmasına neden olabilir.
C vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
|
C vitamini nelerde bulunur ? |
- Kuşburnu
- Kırmızı Biber
- Maydanoz
- Şalgam Yaprağı
- Asma Yaprağı
- Kivi
- Çilek
- Portakal
- Limon
- Greyfurt
- Mandalina gibi sebze ve meyvelerde bulunur.
Dikkat edilmesi gereken şey, C vitamininin sıcak ortamlarda ve pişirildiğinde kolayca özelliğini kaybettiğidir. Bu nedenle bu meyve ve sebzeler dolapta saklanmalı, çıkarıldığında da pişirilmeden çiğ olarak tüketilmelidir.
Benzer Aramalar: Vitaminler c vitamini, c vitamini hangi besinlerde bulunur, c vitamininin faydaları
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.