En Yeniler
Yükleniyoor...

Yumurta Nasıl Yapılır? Yumurta Pişirme Çeşitleri

Yumurta Nasıl Yapılır? Yumurta Pişirme Çeşitleri


Yumurta Nasıl Yapılır? Yumurta Pişirme Çeşitleri
Yumurta Nasıl Yapılır? Yumurta Pişirme Çeşitleri
Yumurta hem fiyatından hem de besleyici özelliğinden dolayı vücut geliştirmecilerin en vazgeçemediği besindir. İçeriğinde gerekli olan tüm aminoasitleri bulundurur. Ayrıca mineralce de zengindir.

1 yumurtanın beyazında yaklaşık 3 gram protein  0 gram yağ bulunmaktadır. Bu nedenle kişi gün içinde dilediği kadar yumurta beyazı tüketebilir. Sarısında ise yaklaşık 3 gram protein 6 gram yağ bulunmaktadır. Günde 2 yumurta sarısından fazlası kolesterol veya diğer sağlık problemleri için önerilmez.

Yumurta pişirmenin en temel 2 şekli vardır. Haşlayarak veya sahanda/tavada kırılarak

Yumurta Nasıl Haşlanır?

Yumurtayı haşlayarak tüketmek en sağlıklı yöntemdir. Böylece ekstra yağ kullanılmaz, sarısıyla beyazını ayırmak kolaydır, ayrıca fazla bulaşık çıkarmaz. Kahvaltılarda haşlanmış patates ve taze domatesle birlikte tüketilebilir.
yumurta haşlama
yumurta haşlama
Yumurtayı haşlamadan önce yumurtalar elde iyice yıkanır. (Mikrop bulaşmasını engellemek için) Daha sonra haşlamak için bir kaba konulur. Kap, yumurtaların %75’i içeride kalacak şekilde suyla doldurulur. (Bu oran çok da önemli değildir. Daha fazla su koymanın herhangi bir sakıncası olmayacaktır.) Haşlanmaya bıraktıktan yaklaşık 9 dakika sonra yumurta rafadan olacaktır. 11 dakikada kayısı kıvamında, 13 dakika da ise tam olarak pişer.


Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan yumurta pişirme makinelerini kullanıyorsanız kullanma kılavuzunu okuyarak da dilediğiniz şekilde yumurta haşlayabilirsiniz.

Yağsız Patatesli Yumurta Nasıl Yapılır?

yağsız patatesli yumurta
yağsız patatesli yumurta
Patates çok önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Yumurtanın ise önemli bir protein kaynağı olduğu düşünüldüğünde, patatesli yumurta bir sporcu için oldukça besleyicidir diyebiliriz. Ancak kullanılan yağ diyeti bozacağı için pek tercih edilmeyebilir.

Bu başlık altında yağsız patatesli yumurta yapımını anlatacağız.

Küçük ve küp küp doğranmış orta boy bir patates yapışmayan teflon tavaya koyulur. Üzerine 1 su bardağı su doldurularak altı açılır. (Hiç yağsız yemek zor geliyorsa, isteyen 1 yemek kaşığı bitkisel yağda patatesi çok az kavurduktan sonra üzerine su ekleyebilir.) Patatesler tüm suyu çekene kadar ara ara karıştırılır. (Su azaldığı zaman yapışmaması için sürekli karıştırmak gerekir.) Patatesler tüm suyu çektikten sonra ateş kısılır, üzerine yumurtalar kırılır. Daha sonra pişene kadar karıştırılır.

Patateslerin bu şekilde haşlanması hem yağ koymayı gerektirmez, hem de patatesler iyice yumuşadığı için yerken daha lezzetli olur. Kişi dilerse üzerine baharat veya yarım çay kaşığı tuz koyabilir. Tuzun fazlası vücutta su tutacağı için yarım çay kaşığı tuz yeterli olacaktır.



Benzer Aramalar: Sporcu Yemek Tarifleri proteinli yumurta tarifi, yağsız patatesli yumurta yapımı, yumurta nasıl haşlanır

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.