Bronşit belirtileri ve nedenleri
Bronşit denilen hastalık; vücutta bronş denilen kısımların enfekte olması durumudur. En fazla sonbahar ve kış aylarında geçirilen bir hastalık olan bronşit, cinsiyet olarak erkeklerde de daha çok ortaya çıkmaktadır.
Bu hastalığa gerekli önem verilmeyip tedavi edilmezse öncelikle kronik bronşite dönüştüğü ve ardından da bronşektazi denilen hastalığa evrildiği gözlemlenmiştir. Görülme sıklığına bakıldığında, kilolu insanlar yerine zayıf insanlarda daha sık ortaya çıktığı belirtilmiştir. Bronşit denilen hastalığın görülen akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır.
Akut bronşit türü; metabolizmada solunum yolunu etkileyen hastalıklar neticesinde (soğuk algınlığı gibi) ortaya çıkmaktadır. Az önce de bahsettiğimiz gibi bu hastalığın en çok kış aylarında görülmesi bu hastalıklara en fazla kış aylarında yakalanılmasıyla ilgilidir.
Kronik bronşit türü ise en fazla sigara içen bireylerde görülmekte ve ciddi bir sağlık problemi haline gelebilmektedir. Bu hastalığa tıp dilinde “kronik obstrüktif akciğer hastalıkları” denilmekte ve halk arasında da çok bilinen şekilde “KOAH” olarak adlandırılmaktadır.
Bahsi geçen bu iki hastalık türünün de birbirine çok benzer belirtileri bulunmaktadır. Ortak paydada söylenecek ilk belirti, ciğerlerde balgam oluşması ve şiddetli bir şekilde öksürülmesidir. Bronşit olunduğunda biriken balgam tabakası şeffaf bir yapıdan direkt olarak yeşil renge ya da sarı renge dönmektedir.
Akut bronşit belirtileri ve tedavisi
Akut bronşit hastalığında, soluk borusundan itibaren tüm solunum yollarının, ciğerlerin ve bronşların etkilenmesi durumu mevcuttur. Akut bronşit geçirilirken alt hava yolları kısmında ödemler meydana gelir ve mukus tabakasında (balgam tabakası demektir) artma meydana gelmektedir.
Üst solunum yollarında hastalık ortaya çıktıktan sonra, eğer tedavi sürecinde geç kalınırsa bu durum ilerleyip kronik bronşite kadar dönüşebilir. Bu noktada da akut bronşitin en önemli nedenlerini fiziksel etkenler ve mikroorganizmalar olarak göstermek mümkündür. Bahsedilen bu akut bronşit rahatsızlığının başlıca belirtileri ise şu şekilde özetlenebilmektedir;
- Balgamın rengindeki değişim : Normal şartlarda şeffaf bir yapıda olan balgamın rengi akut bronşit hastalığına yakalanıldığında bazen yeşil, bazen gri, bazen de sarımtrak renklerde olabilmektedir. Çok nadir de olsa kanlı şekilde çıkan balgamlar da oluşabilmektedir.
- Süreklilik haline gelen öksürük : Bu tip hastalıklarda balgam kadar sık görülen bir diğer belirti de kuru öksürüktür. Sürekli ve yoğun bir şekilde, çoğu durumda da balgamla birlikte gelen bu öksürükler sürekliliğinden ötürü hem karın kaslarında hem de göğüs bölgesinde ağrılanmalara yol açabilmektedir.
- Diğer şekillerdeki belirtiler : Bahsedilen şiddetli öksürük ve balgam atımı sonraso vücut yorulduğu için kişide halsizlik, ateşlenme, ürperme hissi ve ağrı çekme gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
- Solunumda hırıltı olması : Bronşlarda oluşan iltihaplanmanın ve balgam yapısının etkisiyle hem nefes darlığı hem de nefes alış verişlerde rahat bir şekilde duyulacak biçimde hırıltılar meydana çıkmaktadır.
Akut bronşit tedavisi
Akut bronşitin tedavi aşamasında öncelikle antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Bununla birlikte diğer rahatsız edici semptomlardan olan balgamın sökülmesi için ekstradan buhar tedavisi ve bol sıvı takviyesi de yapılabilmektedir. Öte yandan bu tedavi sürecinde hastanın asla ve asla sigara kullanmasına izin verilmemekte, aynı zamanda sigara vb. maddelerin dumanını soluyacakları hiç bir ortamda bulunmalarına izin verilmemektedir.
Kronik bronşit belirtileri ve tedavisi
Kronik bronşiti akut bronşitten ayıran en önemli özellik, bu hastalığın yıllar içerisinde yavaş yavaş ilerleyerek bir anda ciddi bir hastalık olarak görülmesidir. Özellikle sigara içenlerde %50’den fazla oranda rastlanılan bu hastalık, halk arasında bilinen adıyla KOAH’tır.
Bu hastalığın oluşmasına temel faktör sigara kullanımıdır. Aralıksız olarak uzun dönemler boyumca sigara içilmesi hastalığın direkt olarak kronikleşmesi anlamına gelmektedir. Sigara içmeyenlerin KOAH hastalığına yakalanma oranı daha çok büyük şehirlerde yaygındır çünkü bu tip bölgelerde hava kirliliğine ve egzoz dumanlarına maruz kalma oranı çok daha yüksektir.
Anlatılan bu nedenlerle birlikte kronik bronşitin temel belirtileri şunlardır;
- Öksürük ve balgam : Kronik bronşit olan hastalar çok uzun süreler boyunca kuru öksürük sıkıntısı çekmekte ve sıklıkla balgam çıkarmaktadırlar. Özellikle gece uyku süreçlerinde öksürmekten uyuyamama problemleri olmaktadır.
- Nefessiz kalma durumu : Bronş yapıları daraldığından, en ufak bir hareket yaptıklarında bile nefessiz kaldıklarını hissetmeleri mümkündür.
- Yorgunluk : Kronik bronşit hastaları rahat bir şekilde nefes alıp veremediklerinden çok çabuk yorgun düşmekte, en ufak bir hareketlenme sonrasında kendilerini uzun süreçler aktivitelerde bulunmuşlar gibi yorgun hissedebilmektedirler.
Bebeklerde ve çocuklarda bronşit belirtileri
Çocuk yaştaki bireylerde ve bebeklerde yetişkinlerde görülmekte olan akut bronşit belirtileri ya da kronik bronşit belirtileri hemen hemen aynı seyirde ilerlemektedir.
Ancak bebeklerdeki ve çocuklardaki fark, mukus tabakasının bir anda çoğalmasıyla birlikte öksürme esnasında boğulma durumunun gerçekleşebilme ihtimali vardır çünkü bebeklerin ve çocukların yetişkinlerin yapabildikleri kadar öksürüklerini kontrol altına alma durumları yoktur. Bunun dışındaki hırıltılı nefes alma, ateş yükselmesi, sürekli olarak öksürme belirtileri aynı şekilde hem bebeklerde hem de çocuklarda görülmektedir.
Bebeklerde ve çocuklarda bronşit tedavisi
- Çocuklar ve bebekler üzerinde yürütülen bronşit tedavileri aşamalarında, her şeyden önce tedavi gören bireyi sürekli olarak ebeveynlerinin kontrol etmesi gerekmektedir. Yani bademciklerinde herhangi bir şişliğin olup olmadığı, solunumlarındaki hırıltılanmanın geçip geçmediği ya da dudaklarında herhangi bir morarmanın meydana gelip gelmediği sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır.
- Küçük yaştaki hastaların tedavi süreçlerini geçirdikleri odanın nem miktarı mutlaka kontrol edilmelidir. Çünkü havanın mümkün olduğunda nemli olması, bebeğin ve çocuğun ciğerlerinde biriken balgamın daha kolay yumuşamasını ve daha kolay atılabilmesini sağlamaktadır.
- Hem bebekler hem de çocuklar tedavi edilirken asla tozlu ortamlara, dumanlı ortamlara ve sigara içilen ortamlara sokulmamalıdır. Kıyafet temizliklerinde ve ortam temizliklerinde ağır kokular kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Bronşitin genel teşhisi
İlk olarak kontrole gittiğiniz uzman hekim, sizden şikayetçi olduğunuz durumları öğrenip fiziksel olarak da bir muayene yaptıktan sonra, bronşitten şüphelendiği durumlar için sizden detaylı bir akciğer filmi isteyebilmektedir. Bu filmden alınacak verilerle hem bronşit kontrol edilir, hem de bireyin zatürre olup olmayacağı riski görülebilmektedir.
Akciğer filmi dışında istenen bir başka test de oksijen testidir. Bu test parmağın ucuna takılarak nabız atışını kontrol eden sensörle yapılır. Bu sensör hem akciğerin ne durumda çalıştığını hem de akciğere ulaştırılan oksijen miktarının ölçülmesine yöneliktir.
Bronşit tedavisi
Bronşit nasıl geçer sorusu araştırıldığında ve doktorlara sorulduğunda, alınan başlıca cevaplar şu şekilde özetlenebilmektedir;
- Tedaviye başlandıktan sonra doktor tarafından, öksürükten dolayı oluşmuş bulunan göğüs ağrıları ve kas ağrıları için hastanın dayanamayacağı noktalarda belirli ağrı kesiciler de önerilebilmektedir.
- Her yaştan hasta için tedavi aşamasında en önemli süreçlerden biri tedavi sürecinde sık sık ve bol miktarda su içilmesidir. Çünkü ne kadar çok su içilirse, o kadar ciğerlerde biriken balgam yumuşayarak vücuttan atılabilmektedir. Ayrıca yine balgamın yapısının yumuşatmak ve vücuttan daha kolay atılımını sağlamak amacıyla söktürücü şurupların doktor kontrolünde de kullanılması mümkün olmaktadır.
Bronşit bitkisel tedavi
Bronşit için evde doğal bir tedavi uygulamak adına beslenilecek temel ürünler; ıspanak, soğan, sarımsak, bal, zencefil, kekik yağı, tuzlu su, zerdeçal, portakal suyu, susam, limon, muz ve normal sudur. Bu tip ürünleri bronşit hastalığımız sürecinde sık sık tükettiğimiz takdirde doğal bir tedavi süreci geçirmemiz mümkün olmaktadır.
Benzer Aramalar: Bronşit , Bronşit nedir , Bronşit tedavi türleri , Bronşit nasıl tedavi edilir ,Bronşit türleri nelerdir , Bronşit neden olur
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.