En Yeniler
Yükleniyoor...

Siber Saldırı Nedir ?

Siber saldırı; bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış kişilerin bir hack grubu oluşturup devlet, polis, jandarma, banka ve şahısların bilgisayar sistemlerine ve hesaplarına zarar verme işlemidir.

Siber saldırı sayesinde hacklenen(ele geçirilen) hesaptaki gizli bilgiler deşifre edilebilir ve ya çok önemli bilgiler silinebilir. Açıkların aranıp bulunması hackerların çokça kullandıkları solucanlar, trojenler vb. sayesinde olur. Bazı siber savaşlar kişi, firma ya da daha büyük kurumlarla sınırlı kalmayıp ülkeler arası savaşlara dönüşebilmektedir.



 Birbirlerinden bir çıkarı olan ülkeler siber saldırıda karşılıklı kaldıklarında biri diğerinin elindeki bilgileri ele geçirebileceği gibi elindeki değerli bilgileri de yok edebilir. Siber saldırıların çok üst noktalara çıkıp ölümle sonlanabilen saldırılar oldukları bilinen gerçekler arasındadır. Örneğin; kullanılan telefonu konuşma esnasında patlatma gibi siber savaş hareketleri  olayın ciddiyetini gözler önüne sermek için yeterli olacaktır. Siber savaşların bu denli ciddi boyutlara ulaşması bu siber savaşların taraflarındaki teknolojik bilgiye ve zekaya bağlıdır. Günümüz şartlarında siber saldırı, internetin kullanımıyla paralel giderek gün geçtikçe artmaktadır. İnternet ortamındaki her türlü mecrada ya da şahsımıza ait telefonlar vasıtasıyla bizleri birey olarak küçük düşüren, özelimizi deşifre eden bir çok siber saldırı meydana gelebilmektedir. Siber saldırıya uğrayan kişi ya da kişiler açık hedef olarak tehdit altındadır.




Kişiler ve devletler arasında siber saldırı


Kişiler arasındaki siber saldırılarda bireylerin hesaplarının şifreleri ele geçirilir, özel web sitelerine saldırılar yapılır, virüs ve spam mesajları atılıp elektronik saldırılar düzenlenir. Veyahut kişinin bireysel hesaplarındaki özel bilgilerini yayınlanır, yayınlanmasa bile üzerinde bu bilgiler sayesinde baskı kurulur. Devletler arasındaki siber saldırılarda ise devletlerin elektrik dağıtım şebekelerine yapılan bir saldırı olursa elektrikle çalışan hiçbir alet kullanılamaz, elektronik bankacılık saldırısında bankalardan ve ATM’lerden para çekilemez; nükleer tesisler, doğalgaz ve petrol hatlarında büyük sıkıntılar çıkabilir, şehir içi trafik lambalarının arıza yapması büyük kazalara sebep olabilir ve en önemlisi hava kontrol mekanizmasının kaybedilmesi sonucu uçaklar havada çarpışabilir.


Siber saldırıya maruz kalma oranları


Siber saldırıya en çok çocukların ve gençlerin maruz kaldığı yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Küçük yaştaki çocuklar ve gençler, büyüklerinden çok daha fazla sanal ortamda vakit geçiriyorlar ve bu saldırılardan nasıl korunmaları gerektiğini bilmiyorlar. Olası bir siber saldırı halinde panikleyip korkarak ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Ve bu durum çocuklarda ciddi psikolojik rahatsızlıklara yol açıyor. Çocukların ruh hallerindeki öğrenme merakı, siber saldırı planlayan kişiler için bulunmaz bir nimet olarak sayılabiliyor. Bu yüzden siber saldırıya uğrayan küçüklerimize mutlaka destek olmalı, gerekli durumlarda psikolojik destek almaya dahi götürmeliyiz.



Benzer Aramalar: siber saldırı , siber saldırı nedir , siber saldırı nasıl yapılır , siber saldırıdan korunmak , siber saldırıdan korunmak için

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerlidir , en kısa sürede dönüş yapılacaktır.